علائم دندان قروچه چیست؟

براکسیسم یا دندان ساییدن، ممکن است در ابتدا علائم قابل توجهی ایجاد نکند و نتوانید آن را تشخیص دهید، اما به مرور زمان می‌تواند منجر به مشکلات مختلفی شود. برخی از علائم رایج دندان قروچه عبارتند از:

1- دندان های فرسوده یا ترک خورده

عارضه دندان قروچه به صورت کاملا جدی می‌تواند مینای دندان شما را از بین ببرد و آنها را حساس‌تر یا مستعد پوسیدگی کند. همچنین ممکن است باعث ترک خوردن یا لب‌پر شدن آن‌ها شود.

2- درد یا سفتی فک

یکی دیگر از علائم این است که براکسیسم (bruxism) می‌تواند به عضلات و مفاصل فک شما فشار زیادی وارد کند و باعث درد، سفتی یا قفل شدن فک شود. و همینطور این اتفاق باعث می‌شود باز کردن یا بستن دهان دشوار شود یا با درد همراه باشد.

3- سردرد یا گوش درد

فشار دادن دندان‌ها روی هم، باعث ایجاد تنش در عضلات صورت و اعصاب می‌شود و در نهایت به سردرد یا گوش درد نیز منجر می‌شود. بهتر است بدانید که این فشار امکان دارد روی مفصل گیجگاهی فکی شما (TMJ) تاثیر بگذارد و باعث اختلال TMJ شود.

4- مشکلات خواب

یکی دیگر از تاثیراتی که کیفیت خواب شما را مختل می‌کند و باعث می‌شود در طول روز احساس خستگی یا گیجی کنید دندان قروچه است. اگر نزدیکان شما، صدای ساییدن دندان‌هاتان را بشنوند، می‌تواند خواب آن‌ها را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

راه های تشخیص دندان قروچه

به غیر از صدای زیادی که این ساییدگی در خواب ایجاد می‌کند و علائم مشخصی که بر دندان و صورت شما دارد، دندان قروچه اغلب توسط دندانپزشکی تشخیص داده می‌شود که می‌تواند دندان‌ها و دهان شما را از نظر علائم ساییدگی و آسیب بررسی کند.

دندانپزشک همچنین ممکن است در مورد سابقه پزشکی، عادات سبک زندگی، سطح استرس و الگوهای خواب از شما سوال بپرسد و در صورت نیاز، شما را به یک پزشک یا متخصص خواب ارجاع می‌دهد که آزمایشات مختلف، رد هر گونه بیماری زمینه‌ای یا اختلال خواب که ممکن است باعث دندان قروچه شود را پیدا کند.

درمان دندان قروچه چگونه است

به این نکته توجه داشته باشید که درمان عارضه دندان ساییدن، به شدت وعلت بیماری و عوامل مختلف بستگی دارد. اما راه‌های درمان تفاوتی نیز وجود دارد که پزشک با تشخیص خود آنها را ارائه می‌دهد. برخی از گزینه‌های درمانی رایج عبارتند از:

دستگاه‌های دندانپزشکی: در صورت نیاز، دندانپزشک یک محافظ دهان یا آتل سفارشی برای شما تجویز می‌کند که روی دندان‌های شما قرار می‌گیرد و از مانع از تماس آنها با یکدیگر می‌شود.

رفتار درمانی: هچنین امکان دارد برخی از تکنیک‌های رفتاری را به شما توصیه شود که می‌تواند به شما در توقف یا کاهش دندان قروچه کمک کند. اینها شامل تمرینات تمدد اعصاب، بیوفیدبک، هیپنوتیزم، درمان شناختی-رفتاری (CBT) یا مدیتیشن ذهن آگاهی هستند.

دارو: ممکن است پزشک برای شما داروهایی تجویز کند که می‌تواند به شما کمک کند عضلات خود را شل کنید یا استرس یا اضطراب خود را کاهش دهید. این داروها شامل شل کننده‌های عضلانی، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد اضطراب یا مسکن‌ها هستند.

تزریق بوتاکس: یکی دیگر از روش‌های درمان براکسیسم، تزریق بوتاکس است. پزشک سم بوتولینوم (بوتاکس) را به عضلات فک شما تزریق می‌کند تا به طور موقت آنها را فلج کند و از فشردن یا ساییدگی آنها جلوگیری کند.

جراحی: در موارد نادر، پزشک ممکن است برای اصلاح هر گونه مشکل ساختاری در فک یا دندان‌ها که ممکن است باعث دندان قروچه شود، جراحی را پیشنهاد کند. این ممکن است شامل درمان ارتودنسی، ترمیم دندان یا جراحی فک باشد.